Login


Glemt din adgangskode ?
Har du ingen konto endnu ? Opret en konto
Forside arrow Nyheder arrow Nyheder arrow Interview med LDB i Jyllandsposten
Interview med LDB i Jyllandsposten PDF Udskriv E-mail

Jylandposten d.27-3-2007

Dans, for søren!

Af MARIE HAUBERG PEDERSEN
Først lancerede bandet Bli Glad reggae på dansk, og nu udgiver århusianske Latin Dance Band cden Salsa på dansk. Der er kommet glade rytmer på modersmålet.

Anders Bo Pedersen og Annelise Fuglsbjerg danser rundt i deres have i Brabrand. Havedøren står på klem, og kraftig trompet og bløde trommer bølger ud i alle kroge af græsplænen og blander sig med den spæde sol på årets første forårsdag. Sol og salsa, det giver smil og dans.

»Danskerne er måske nogen gange lidt tunge i det, men de vil jo gerne. De vil gerne genskabe festen,« siger Annelise Fuglsbjerg og smiler.

Hun og partneren Anders Bo Pedersen og de andre syv medlemmer af Latin Dance Band har netop udgivet cden Salsa på dansk den første dansksprogede salsaplade nogensinde. For deres egne sparepenge, og fordi de ikke kan lade være.

Funky Cuba

»Det er total overgivelse. Første gang, jeg var på Cuba, anede jeg ikke, hvordan salsa kunne være. De dansede fuldstændig vildt, og det var ikke bare salsa det var FUNKY salsa,« siger bandleder og saxofonist i bandet, Anders Bo Pedersen, og læner sig ind over bordet. Hænderne fægter, og han er lige ved at snuble over ordene, når han fortæller om sin store passion for den latinamerikanske musik. En passion, der begyndte på Center for Rytmisk Musik og Bevægelse i Silkeborg i slutningen af 80erne, og siden har ført ham til Cuba adskillige gange.

Sådan har de det alle sammen i Latin Dance Band, som også tæller to musikere, der stammer fra musikkens hjemland.

Salsa på pæredansk

Men selvom fascinationen af de latinamerikanske rytmer er stor, er teksterne på den nye cd pæredanske. Det danske behov for et tilbagevendende omkvæd har også sneget sig ind.

»Jeg elsker salsa, og jeg elsker det danske sprog, så det har været naturligt at kombinere det. Men jeg har været nødt til at finde en måde at synge dansk på at twiste det lidt og bruge nogle andre ord. For eksempel er karameller et godt ord, fordi det samtidig sætter nogle billeder i gang, kropslige og sanselige,« fortæller Annelise Fuglsbjerg, der er tekstforfatter og sangerinde i bandet.

Det har været noget af en proces at overbevise folk om, at man sagtens kan lave salsa på dansk, indrømmer Anders Bo Pedersen:

»Det er ligesom med rock i 50erne og rap i 80erne det kunne man heller aldrig lave på dansk. Men det er noget, vi er nødt til at gøre, og det er blevet meget accepteret. Nu står folk jo og synger kara karameller, når vi er ude og optræde,« siger han og suppleres af Annelise:

»Ja, vi får helt sikkert mere respons.«

På dansktoppen

Anders Bo Pedersen erkender, at der også ligger en smule kommerciel tankegang bag at slå sig helt fast på dansk. Og det har indtil videre givet pote. Singlen Karameller ligger nr. otte på Dansktoppen lige nu og er i rotation på flere lokalradioer, selvom Annelise Fuglsbjerg i begyndelsen var lidt skeptisk over at ende på liste med mere traditionelle toner.

»Men det er jo bare dansksproget musik, og Bli Glad (dansk regaaeorkester) blev også testet der. Og vi vil jo gerne have musikken ud,« siger hun og bliver fulgt op af sin mand.

»Det er fedt! Både unge og ældre kan høre salsa, for det er jo glad musik.«

På spørgsmålet om det nogensinde kan blive for glad, skynder Anders Bo Pedersen sig op til stereoanlægget og skruer op for nummeret Langt herfra.

Langsomme, melankolske rytmer fylder stuen.

»Selvom omkvædene er glade, kan vi altså godt brokke os i verset. Vi er ikke glade hele tiden,« siger han, mens Annelise Fuglsbjerg samler op:

»Der er masser af budskaber i teksterne; om ikke at se tingene sort/hvidt, om kærlighed og om at huske festen! De bliver måske præsenteret lidt mere blødt og poetisk end for eksempel i gruppen BliGlads reggaenummer Dans, for satan!. Men de er der!«

Denne e-mailadresse bliver beskyttet mod spambots, du skal have Javascript aktiveret for at se den

 
< Forrige   Næste >
© 2019 Latin Dance Band
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.